Blog / Over ons

Kees Kersten over het DSO: “Laat gebruikers niet zwemmen”

Ontwikkelaar Kees Kersten heeft mede aan de wieg gestaan van het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Nu het DSO up and running is, kan Kees het wat rustiger aan gaan doen. Wel blijft hij als senior software ontwikkelaar bij xxllnc diverse waterschappen, gemeenten en provincies ondersteunen bij het voldoen aan de Omgevingswet en kennis overdragen aan collega’s en de markt. Kees praat ons bij over standaarden, gebruiksgemak en de toekomst van het DSO.

Kees Kersten over het DSO: “Laat gebruikers niet zwemmen”

‘Een begrip in DSO-land’, zo noemt onze commercieel directeur Peter Moen hem. Hoewel Kees Kersten zulk soort complimenten in alle bescheidenheid van zich afwerpt, is hij al jaren bezig met de software die nu deel uitmaakt van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

IMRO-standaard

De geo-informaticus is een van de ontwikkelaars van het Informatiemodel Ruimtelijke Ordening (IMRO). Deze standaard maakt het mogelijk om ruimtelijke verbeeldingen en plannen op een eenduidige manier digitaal op te stellen en uit te wisselen.

Al in 2008 maakte deze standaard de uitvoering van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) mogelijk. Deze wetgeving was een flinke stap in de richting van meer digitalisering en daardoor efficiëntere werkprocessen en betere dienstverlening voor de inwoner. De Omgevingswet zet deze trend voort.

Inmiddels is de IMRO-standaard een belangrijk onderdeel van het DSO. Maar de bemoeienis van Kees en zijn toenmalige softwarebedrijf Tercera met dit stelsel gaat nog verder. Hij was een uitgesproken stem tijdens de leveranciersoverleggen: kritisch, maar altijd constructief. Uiteindelijk heeft hij tal van bugs en hiaten uit de DSO-software gehaald. Toen Tercera in 2021 onderdeel werd van xxllnc, kwam Kees bij ons in dienst als Product Owner. In die hoedanigheid bleef hij doen wat hij al deed: het DSO gebruiksklaar maken en waterschappen, gemeenten en provincies helpen om over te stappen.

Pensioen… of toch niet?

Het waren inspirerende jaren, maar het was soms wel zwaar: een rondje langs collega’s bevestigt dat Kees een man is die zich altijd 150 procent inzet. Begin dit jaar, nu het DSO er eenmaal stond, vond hij het wel eens tijd om met pensioen te gaan om aan zijn oldtimer te gaan knutselen. Voor xxllnc was dat minder goed nieuws: jaren van kennis en ervaring als het gaat om de Omgevingswet en de DSO-standaarden zouden verloren gaan – waarbij met name Kees’ overzicht over de gehele, complexe materie uniek is.

Gelukkig had operationeel directeur Wolter Kreun een passende oplossing: zou hij Kees als senior ontwikkelaar niet meerdere dagen per week voor langere termijn kunnen inhuren? Tot ieders opluchting inclusief die van Kees zelf zei Kees ‘ja’. Zo ontstond een win-winsituatie waarin de DSO-goeroe het wat rustiger aan kan doen, maar xxllnc en haar klanten voorlopig door alle Omgevingswet-uitdagingen heen worden geloodst.

Digitaal Stelsel Omgevingswet: hoe staat het ermee?

Zoals we allemaal weten is de Omgevingswet na talloze malen uitstel op 1 januari 2024 eindelijk ingegaan. Tot nu toe hebben zich de rampen die sommige critici voorspelden, nog niet voorgedaan. Wél is er nog werk aan de winkel.

Kees legt uit: “Het DSO is nog niet ver genoeg ontwikkeld om processen bij het gezag te faciliteren. Tot de nieuwe release B klaar is, is het belangrijk dat we dienstverlening bieden.” Hij wil voorkomen dat gefrustreerde eindgebruikers afhaken. “De eindgebruikers moet je niet laten zwemmen, dan wordt het DSO geen succes.”

De toekomst van het Digitaal Stelsel Omgevingswet

Toen onderdelen van het DSO niet op tijd klaar waren, werd de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM) ingesteld als technische vangnetten. Nu is besloten dat deze TAM’s worden verlengd, kunnen leveranciers nog wat langer nadenken over de precieze invulling van de standaarden. Er kan worden gekozen voor simpeler of juist ingewikkelder oplossingen, maar Kees vreest dat het er alleen maar complexer op wordt. Daar bereidt hij zich alvast op voor.

Inmiddels is xxllnc juist bezig om het gehele proces rondom het DSO te stroomlijnen door onze applicaties nog verder te integreren. Zo is er een archiefmodule op basis van xxllnc Zaken, waarin omgevingsplannen en -verordeningen kunnen worden geplaatst. Om hier een succes van te maken hebben we natuurlijk alle kennis over de DSO-standaarden nodig. Sorry Kees, maar voorlopig ga je nog niet met pensioen.

Gebruik vandaag nog jouw eerste applicatie..