Blog / Zaakgericht

Common Ground in de praktijk: zo koppelt xxllnc Zaken overal aan

We werkten samen met Conduction aan de ZGW-API, die de applicatie toegankelijk maakt.

Common Ground in de praktijk: zo koppelt xxllnc Zaken overal aan

Ongetwijfeld heb je al veel gehoord over Common Ground, de nieuwe manier van informatiehuishouding binnen de overheid. Om een succes van deze aanpak te maken, zijn de juiste technische koppelingen onmisbaar. Samen met Conduction ontwikkelden we de ZGW-API die ons zaaksysteem ontsluit.

Wij geloven in Common Ground (https://xxllnc.nl/blog/common-ground-pilot). En daarom ontwikkelen we xxllnc Zaken (voorheen Zaaksysteem.nl). op basis van een open architectuur, zodat ook andere leveranciers eenvoudig kunnen koppelen met onze systemen. Zo ben je als gebruiker vrij om zelf een keuze te maken. Voor alle bestaande applicaties geldt dat we deze in de toekomst gaan moderniseren en ook beschikbaar willen maken via een API-structuur. We trappen af met de ZGW-API voor xxllnc Zaken.

Maak kennis met onze ZGW-API

In de zomer van 2022 benaderden we Conduction (https://www.conduction.nl/), een softwareleverancier die open source hoog in het vaandel heeft staan. Op basis van onze ideeën hebben de developers van Conduction een ZGW-API gebouwd voor xxllnc Zaken. De koppeling met de VTH-applicatie Rx.Mission is inmiddels een feit. In de nabije toekomst volgen koppelingen met onder meer: MijnZaken (https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/track-and-trace-service-voor-overheidsdiensten) en KISS (Klant Interactie Service Systeem) (https://www.dimpact.nl/nieuws/het-project-klant-interactie-service-systeem-kiss-gaat-van-start).

Het ontwikkeltraject is 100% Agile aangepakt, vertelt projectleider Matthias Oliveiro van Conduction. “Als we iets hadden geleerd, stuurden we onze koers bij. Daarbij heeft xxllnc ook geprofiteerd van de lessen die we hebben getrokken uit andere projecten zoals KISS en OpenCatalogi (https://github.com/opencatalogi).”

Samen met Conduction draaien we bij een gemeente de eerste tests met de ZGW-API. In deze fase gaat het om de check of de samenwerking met Rx.Mission goed werkt. Matthias verwacht vooral verbeterpunten te vinden als het gaat om de configuratie; denk aan zaaktypes of testdata die verkeerd geïnterpreteerd zijn.

Werkt de ZGW-API helemaal naar wens, dan kan een steeds groter scala aan oplossingen aan xxllnc Zaken worden gekoppeld – zonder dat per applicatie een aparte API nodig is.

Aan de slag met Common Ground

Uiteraard gaat Common Ground over meer dan alleen de koppelingen op orde hebben. In plaats van de gehele informatiehuishouding om te gooien adviseren wij gemeenten om applicatie voor applicatie de transformatie te maken. Belangrijk in deze aanpak is dat nieuwe applicaties die aansluiten op de Common Ground-principes goed samenwerken met bestaande applicaties. Op die manier maak je een gecontroleerde transitie en blijven bestaande gegevens beschikbaar.

Dat hoef je natuurlijk niet helemaal alleen te doen. Want we zijn nog op zoek naar gemeenten die xxllnc Zaken willen ontsluiten. Zo helpen we jou de dienstverlening volgens de Common Ground-principes verder vorm te geven. Meld je aan via sales@xxllnc.nl om samen aan de slag te gaan.

Gebruik vandaag nog jouw eerste applicatie..