Blog / xxllnc

xxllnc-vrouwen in de lead: dit zijn hun ervaringen

“Op elke afdeling zou een mix van zowel mannelijke als vrouwelijke energie goed zijn.”

xxllnc-vrouwen in de lead: dit zijn hun ervaringen

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een goed moment voor drie leading xxllnc-vrouwen om met elkaar in gesprek te gaan over werken in een techbedrijf. Want welke clichés zijn waar, en welke totaal niet? Pieternel, Anke en Michelle vertellen over hun ervaringen. “Op elke afdeling zou een mix van zowel mannelijke als vrouwelijke energie goed zijn.”

De IT-wereld is een mannenwereld, tenminste dat is het bekende beeld… en we moeten toegeven: vaak klopt dat gewoon. Het aandeel van vrouwen in techberoepen is namelijk slechts 16 procent. Eén voordeel: wanneer onze lead development Anke Heijnen op een techbeurs naar het toilet moet, hoeft ze nooit in de rij te staan.

“Het stereotype van de ‘witte nerdy man’ binnen de techniek klopt daar dus grotendeels,” zegt Anke, die zich binnen xxllnc Sociaal bezighoudt met het domein onderwijs. “De laatste jaren zie ik stukje bij beetje wel steeds meer verschillende mensen. Het is voor mijn gevoel op dit moment langzaam aan het veranderen. Eigenlijk zou er binnen alle organisaties op meer diversiteit moeten worden gehamerd.”

Maar twee mannen

Hoewel het aantal mannelijke xxllnc-ontwikkelaars groot is, zien we elders in de organisatie een heel andere verdeling. Neem People & Places, het bedrijfsonderdeel waaronder de afdelingen HR, Places (facilitaire gedeelte & wagenpark), Recruitment en Opleiding & Ontwikkeling vallen. “Bij ons bedrijfsonderdeel hebben we maar twee mannen,” zegt Pieternel ter Haar-Kuiper, de manager van People & Places.

Ze herinnert zich nog dat dit in een vorige functie binnen xxllnc, projectleider, heel anders was. “Bij de IT-projecten waar ik voorheen bij betrokken was, was ik weer wel vaak de enige vrouw.”

Het geheime wapen van xxllnc

Als organisatie hebben we een drietal kernwaarden: wendbaarheid, vakmanschap en ondernemerschap. Bij elk bedrijf dat wij overnemen, willen we het liefst dat die terugkomen. Maar per team en organisatieonderdeel is er veel vrijheid.

Pieternel legt uit: “Er is beleid vanuit de directie, maar we mogen wel onze eigen projecten en processen bepalen. Door zelf die verantwoordelijkheden te nemen en het op zelfgekozen manieren uit te voeren, is het proces altijd fijn voor iedereen én doen we ons werk beter.”

Het geheime wapen van succesvolle teams blijkt steeds vaker diversiteit te zijn. “Dat zorgt namelijk voor meer innovatie,” zegt Anke. “Aan een homogene groep waarin iedereen hetzelfde denkt, heb je veel minder dan aan mensen die verschillend tegen zaken aankijken en zo tot nieuwe inzichten komen.”

Mannelijke + vrouwelijke energie = succes

Inmiddels worden steeds meer techfuncties binnen xxllnc door vrouwelijke collega’s ingevuld. Lead development xxllnc Zaken Michelle Veltman geeft een voorbeeld: “Ons developers-team heeft twee vrouwelijke ontwikkelaars, twee vrouwelijke testers, één vrouwelijke product owner en ik ben ook een vrouw als lead development.”

Iedereen kan zich vinden in de conclusie van Pieternel: “Op elke afdeling zou een mix van zowel mannelijke als vrouwelijke energie goed zijn.”

Werkgeluk en ontwikkelmogelijkheden

Dat vrouwen ons steeds beter weten te vinden, is dus een feit. Wat ons volgens onze gespreksgenoten aantrekkelijk maakt? Binnen xxllnc krijg je altijd kansen om jezelf te ontwikkelen (ook van mannen horen we dit trouwens) “We hebben een bepaalde functie,” licht Michelle toe, “maar als we die ambitie hebben, mogen we ook andere dingen in de organisatie doen. Er zijn altijd ontwikkelmogelijkheden.”

Pieternel: “Dat ik hier al sinds 2007 rondloop en nooit ben weggegaan, zegt veel over de mate van mijn werkgeluk. Ik heb tot nu toe altijd uitdaging gevoeld en heb veel kansen gehad. Mijn huidige functie is, inhoudelijk, ook totaal anders dan wat ik hiervoor deed. Ze hadden ook iemand van buitenaf kunnen halen, maar geloofden in mijn ambities. Dat soort elementen hebben mij enorm gemotiveerd en zullen mij blijven motiveren.”

Gebruik vandaag nog jouw eerste applicatie..