Hulp bieden vóórdat inwoners in de schulden belanden

Om problematische schulden bij inwoners te voorkomen, gaat de gemeente Purmerend aan de slag met een preventieve aanpak en zet daarbij de Vroegsignalering-app in van xxllnc Sociaal.

TODO: ALT FROM CMS

Inwoners
92.000+
Meldingen per maand
1500
Ontruimingen per jaar
40→3

Schulden aanpakken vóórdat een inwoner in een langdurig traject verzeild raakt, dat was het doel van de gemeente Purmerend. De vroegsignalering-app van xxllnc Sociaal maakt ingrijpen op het juiste moment mogelijk. Hoe belangrijk dat is, weet Angelique Croes uit de praktijk. In het verleden werkte ze als casemanager bij schuldhulpverlening.“Daar zag ik vooral de problematische schuldhulpverlening: casussen waarin mensen niet meer konden voldoen aan hun betalingsverplichtingen,” vertelt Angelique, inmiddels coördinator bij team Schulddienstverlening van de gemeente Purmerend.

Wat opviel bij de mensen die risico liepen op een ontruiming, was dat ze vaak te lang wachtten met aan de bel trekken – met alle dramatische taferelen als gevolg. Angelique vervolgt: “Ik zag mensen met een zakje vol met papieren administratie; ze hadden geen overzicht meer. Er was vaak al te veel leed om zaken nog te kunnen oplossen.”

Vroegsignalering: applicatie biedt hulp

Kortom, een goede reden voor de gemeente Purmerend om aan de slag te gaan met een preventieve aanpak. Hierbij werd gekozen voor de aanpak vroegsignalering: partners als woningcorporaties, het waterbedrijf en energieleveranciers delen hun gegevens over betaalachterstanden, zodat de gemeente snel inzicht krijgt in (beginnende) problemen en op tijd hulp kan bieden.

Om dit proces te stroomlijnen biedt xxllnc Vroegsignalering (voorheen bekend als RIS Matching en RIS Vroeg Eropaf) uitkomst. Met behulp van deze applicatie kunnen meldende partijen hun gegevens delen binnen één portaal. Behandelaars zoals die van de gemeente Purmerend houden grip op de enorme hoeveelheden data, zodat ze het overzicht niet verliezen en de juiste prioriteiten kunnen stellen. Bovendien maakt xxllnc Vroegsignalering ook de terugkoppelingen aan de meldende partners mogelijk.

Over Purmerend

Purmerend ligt in de provincie Noord-Holland en noemt zich al jarenlang Marktstad, maar was in 2003 ook 'Kermisstad van Nederland'. Naast de kermis is Purmerend vooral bekend om zijn (vee-)markten. Sinds 1 januari 2022 maakt de voormalige gemeente Beemster deel uit van Purmerend. De gemeente telt meer dan 92.000 inwoners, verdeeld over 24,56 km².

Overzichtelijk in één systeem

Elke gemeente heeft zijn eigen werkprocessen. De mogelijkheden om xxllnc Vroegsignalering daarop aan te passen zijn enorm. De afgelopen jaren hebben we de applicatie stukje voor stukje aangepast aan de wensen van Purmerend. Zo hebben we onder meer de volgende functionaliteiten toegevoegd:

  • Het aanvragen van een maatwerkbudget, zodat alle informatie overzichtelijk in één systeem zit.
  • Het versturen van sms’jes vanuit het systeem; door corona waren huisbezoeken natuurlijk niet mogelijk en zo konden de hulpverleners toch op een laagdrempelige manier vragen hoe het met inwoners ging.
  • Een BRP-koppeling: dit is een systeem dat checkt of iemand bij de gemeente is ingeschreven. Wanneer dit niet zo blijkt te zijn, dan wordt een melding niet in behandeling genomen.

Inmiddels heeft een wetswijziging vroegsignalering sinds 2021 verplicht gemaakt. Een complicatie van deze wet is dat woningcorporaties in principe geen terugkoppeling kunnen krijgen vanuit het systeem. Dit kan echter wel wanneer de inwoner hier toestemming voor geeft. Wij hebben het vinkje dat hiervoor benodigd is aan xxllnc Vroegsignalering toegevoegd.

Van 40 naar 3 ontruimingen

Angelique Croes is enthousiast over de resultaten die ze samen met ons heeft behaald. Niet alleen is het aantal ontruimingen van 40 naar 3 per jaar teruggegaan, bovendien is het werkproces van haar afdeling van begin tot eind gestroomlijnd. Ook de mogelijkheid om rapportages te draaien is een groot pluspunt. Daarmee krijgen de gemeenteraad en het college inzicht in welke eindresultaten zijn bereikt met de aanpak vroegsignalering.

Angeliques conclusie: “De vroegsignalering-app biedt een mooie verbinding in een digitaal proces, waarin je met elkaar grote hoeveelheden meldingen kan oppakken en volgen.”

Voor dit succesverhaal is Angelique Croes, coördinator bij team Schulddienstverlening van de gemeente Purmerend, geïnterviewd.

Gebruik vandaag nog jouw eerste applicatie..