(Weer) klaar voor de start: stap soepel over op het DSO
Bij xxllnc zijn we al druk bezig om processen en systemen gereed te maken voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Na talloze malen uitstel heeft de Eerste Kamer onlangs de knoop doorgehakt. Bij xxllnc zijn we al druk bezig om jouw processen en systemen gereed te maken voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Sinds ons meest recente artikel over het DSO hebben we niet stilgezeten. We praten je even bij.
Johan Cruyff wist het al: elk nadeel heeft z’n voordeel. De Omgevingswet is vijfmaal uitgesteld en dat heeft tot de nodige frustratie geleid, maar dit heeft wél de nodige tijd opgeleverd om met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) te oefenen en testen. Deze extra speling gebruiken we bij xxllnc graag om de aansluiting van onze klanten op het DSO soepeler te laten verlopen. Wat hebben we de laatste tijd opgeleverd?
Oefenen in de preproductieomgeving
Alle klanten die gebruik maken van xxllnc Omgevingsdocumenten (Tercera-GO) zijn aangesloten op een preproductieomgeving. Hierin kun je oefenen met het invoeren, annoteren en publiceren van omgevingsdocumenten.
Testpublicatie
Om ervoor te zorgen dat wij de plansoftware op de productieomgeving mogen publiceren, moeten we voldoen aan de basischecks. Dat is een verplichting van het programma Aan de slag met de Omgevingswet, een samenwerkingsverband van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. Daarvoor moeten we door middel van een testpublicatie bewijzen dat we kunnen publiceren. We hebben al vijf van de elf checks gehaald.
Update van xxllnc Omgevingsdocumenten
Begin dit jaar hebben we een grote update doorgevoerd in onze plansoftware xxllnc Omgevingsdocumenten (Tercera-GO). Niet alleen heeft het team de omgevingen opgeschoond, ook is versiebeheer in de bibliotheek toegevoegd. Dat betekent dat er nu vanuit deze nieuwe (officiële) omgeving verder gewerkt kan worden met slechts één omgevingsplan, verordening of visie. En dat is dus helemaal in lijn met hoe het straks in de praktijk gaat werken.
Door de grote update kan ook de bruidsscha verder invulling krijgen. Dit zijn regels binnen de Omgevingswet die verhuizen van het Rijk naar gemeenten en waterschappen. Omdat het gaat om maatwerk, stemmen we samen met iedere klant de beste aanpak af.
Indringende Ketentesten (IKT)
Samen met provincies en enkele gemeenten hebben we meegedaan aan de derde testronde van de Indringende Ketentesten (IKT). Het doel van deze ronde, van september 2022 tot januari 2023, was om de hele omgevingsverordening-procedure van ontwerp tot vaststelling te testen.
Onderdelen die tot nu toe niet of nauwelijks aan bod waren gekomen, konden in de derde fase eindelijk getest worden. Denk bijvoorbeeld aan het programma en het voorbereidingsbesluit. Het is de provincies Overijssel en Flevoland gelukt om het programma succesvol te publiceren!
Daarnaast heeft een aantal provincies het voorbereidingsbesluit getest. Om wat context te geven: dit onderdeel wordt als een soort bijlage aan een gemeentelijk omgevingsplan gekoppeld, wat gevolgen kan hebben voor acties die gedaan worden vanuit gemeenten. Zo bleek uit de test dat sommige gemeenten na het toevoegen van dit onderdeel hun eigen plannen niet meer konden publiceren. De gemeentelijke klanten van xxllnc Omgeving hadden daar gelukkig geen last van, omdat in de plansoftware het ‘integraal tekstvervangen’ als nieuwste methode voor publiceren is toegepast.
Door een fout in het DSO was het tijdens deze testronde niet mogelijk om ontwerpen te publiceren. De huidige testronde (IKT4) wordt daarom gebruikt om dit opnieuw te proberen.
Hoe nu verder met het DSO?
Als het gaat om de aansluiting van onze klanten op de productieomgeving van het DSO, zijn we voor 90% klaar. De aankomende periode is het uitrollen van de bruidsschat voor gemeenten onze grootste prioriteit. Uiteraard bouwen we ook volop door aan xxllnc Omgevingsdocumenten om klaar te zijn voor 1 januari 2024. Volg xxllnc op LinkedIn en je bent altijd op de hoogte!