Blog / xxllnc

Dit is waarom je een softwarepartner wilt die Agile werkt

Agile werken, het is dé methode voor ontwikkelaars om snel (deel)resultaten te boeken én tijdig bij te sturen. Waarom dat voor jou als klant goed is om te weten? Op deze manier kunnen we als xxllnc beter op jouw wensen inspelen. We gingen erover in gesprek met Wilfred Burleson, Teamlead Development bij xxllnc Sociaal. “Vroeger ging een team onder water en 28 weken later kwamen ze weer boven met hun product.”

Dit is waarom je een softwarepartner wilt die Agile werkt
Wat is Agile werken ook alweer?

Voordat we samen met Wilfred de diepte in gaan, frissen we nog even je geheugen op. Agile werken was aanvankelijk een manier waarmee softwareontwikkelaars projecten aanpakten op een flexibele manier, waarbij continue verbetering de kern was. Inmiddels wordt de methodiek ook omarmd door heel andere branches en functies. Omdat Agile werken ook binnen de Nederlandse overheid populair is, wist je dit wellicht al…

Het bekendste framework om Agile te werken heet Scrum, de aanpak die ook xxllnc volgt. Bij Scrum wordt een project opgeknipt in korte, beheersbare cycli: sprints. Deze afgebakende tijdsperiodes duren bij xxllnc steeds twee weken, waarna het werk in de zogeheten review onder de loep wordt genomen, met verbeteringen in het proces en de uitvoering als doel. Hierdoor worden de teams steeds sneller en beter in hun werk.

Waarom wij Agile werken

Wilfred legt uit: “xxllnc heeft Agile werken omarmd, omdat het een werkwijze is waarin je in korte tijd tot resultaat komt. Als een deelresultaat wordt gedeeld met klanten of stakeholders, weet je snel: zitten we op de goede weg of kunnen we nog bijsturen?”

Een ander voordeel van Agile werken is volgens Wilfred de voorspelbaarheid. “Je werkt met punten. In iedere sprint kun je een aantal punten oppakken. Op een gegeven moment word je als team steeds voorspelbaarder. Je weet steeds beter hoeveel punten je in een specifieke periode aankan. Dat kun je ook gebruiken in de communicatie met klanten en stakeholders.”

Ken je die mop van de functionaliteit die niet doorging?

Soms ontdekt een van Wilfreds ontwikkelteams al na de eerste sprint dat ze helemaal op de verkeerde weg zitten. Dat klinkt dramatisch, maar door dit tijdig te ontdekken scheelt het ons (en jou als opdrachtgever) later veel tijd, geld en frustratie.

Als voorbeeld beschrijft Wilfred een functionaliteit voor documentgeneratie. “Die hebben we Agile ontwikkeld, zodat we heel snel konden laten zien hoe het resultaat eruit zou komen te zien.” Door deze eerste stappen kwamen Wilfred en zijn team erachter hoe complex deze opdracht was. “Uiteindelijk zijn we erachter gekomen dat we beter een product uit de markt konden inzetten in plaats van dat zelf zwaar te gaan ontwikkelen.”

Het resultaat: een blije overheidsorganisatie die inmiddels met veel succes werkt met een bestaande oplossing, en die we veel zorgen en kosten hebben bespaard.

Autorisatiefunctie: beter door feedback

Agile werken helpt ook om tijdig nuttige feedback binnen te krijgen. “Vroeger werd afgesproken wat er moest worden gemaakt, ging een team onder water en na een langere periode kwamen ze weer boven met hun product. En dan zei die opdrachtgever: de wereld is veranderd, ik heb nieuwe ideeën, jammer jongens, maar dit is niet wat ik wil. “Vervolgens moesten de ontwikkelaars weer aan de slag.”

Agile werken betekent volgens de Teamlead Development dat je regelmatig ‘boven water’ komt om te kijken hoe de wereld er uitziet. “Neem de autorisatiefunctie in xxllnc Regiesysteem. Dat is een voorbeeld waarbij we een product ontwikkelden, het lieten zien, en op basis van de feedback die we kregen hebben bijgestuurd en verbeterd.”

Mede door de nuttige feedback van de deelnemers uit de betrokken overheidsorganisatie helpt Autorisatie 2.0 inmiddels talloze gemeenten om regie te houden op het sociaal domein.

Heb je zelf wensen als het gaat om je applicatielandschap? Mis je bijvoorbeeld een functionaliteit? We gaan graag met je in gesprek. Er is heel veel mogelijk; zelfs voordat we beginnen met ontwikkelen, zijn we erg flexibel. En tijdens het Agile ontwikkeltraject houd je altijd de vinger aan de pols. Neem contact met ons op!


Gebruik vandaag nog jouw eerste applicatie..