Zo maakt Team Omgeving een succes van het Digitaal Stelsel Omgevingswet
De Omgevingswet ingewikkeld? Door middel van slechts een drietal applicaties ondersteunen we alle activiteiten die samenhangen met deze nieuwe wet. Ons Team Omgeving is er verantwoordelijk voor. En als gemeenten, waterschappen en provincies nog hulp nodig hebben, staat Team Omgeving ook klaar. Tijd om het team beter te leren kennen
Joey Slingerland, Manager Productiviteit en Omgeving bij xxllnc, krijgt altijd een trots gevoel als hij door de straat loopt waar zijn nieuwe huis wordt gebouwd. De werkzaamheden zijn in volle gang en Joey weet de belangrijke rol die de xxllnc-applicaties spelen om die te coördineren. De manager gaat in een van de pakweg 50 appartementen in een nieuw complex wonen. Voor alle nieuwe bewoners speelt de Omgevingswet een grote rol, en de software van xxllnc maakt het uitvoeren van de wettelijke taken die daarbij komen kijken mogelijk.
Koppeling met Digitaal Stelsel Omgevingswet
Een voorbeeld: wellicht willen de buren een glazen overkapping over het dakterras plaatsen. Dan gaan ze op hun laptop naar het Omgevingsloket om een aanvraag te doen. Ze doorlopen dan een reeks vragen, op basis van beslisbomen, mogelijk gemaakt door een combinatie van xxllnc Omgevingsdocumenten (https://xxllnc.nl/applicaties/omgevingsdocumenten) en xxllnc Toepasbare regels. Na het invullen krijgen ze een gericht antwoord over welke regels er bij de aanvraag gelden.
Door onze koppeling met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) komt de aanvraag bij de gemeente binnen in xxllnc Vergunningen . De aanvraag kan vervolgens worden behandeld in xxllnc Zaken.
Werk aan de winkel
Zo'n vergunning is slechts één van de onderwerpen die in de Omgevingswet worden geregeld. Je kunt het zien als een bundeling van een hele serie wetten rondom ruimtelijke ontwikkeling. Doel is een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving. Door middel van overzichtelijke regels kunnen gemeenten de leefomgeving bovendien meer in samenhang inrichten, dus ook op het gebied van milieu, natuur en water.
Na talloze malen uitstel is de wet op 1 januari eindelijk ingegaan. Tot nu toe hebben zich de rampen die sommige critici voorspelden, nog niet voorgedaan. Wél is er nog werk aan de winkel. Sommige gemeenten mogen bijvoorbeeld nog de tijdelijke alternatieve maatregelen inzetten. Die werden ingesteld als technische vangnetten als vervanging van onderdelen van het DSO die tot voor kort nog niet gereed waren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert het gebruik van deze zogeheten TAM’s in specifieke gevallen.
Totaaloplossing voor de omgeving
De volgende stap in de planning van Team Omgeving is om alle klanten naar de productieomgeving van het DSO over te krijgen. “Daar komen we vast al een hoop dingen tegen waar we mee moeten dealen,” vertelt Manager Product Management Michelle Veltman. Parallel aan het uitrollen van de bruidsschat heeft het faciliteren van wijzigingsbesluiten de grootste prioriteit.
Zoals het voorbeeld van de glazen overkapping al aangeeft: toepasbare regels, omgevingsplannen, vergunningen en zaken hangen allemaal met elkaar samen. Dat biedt kansen, vindt Team Omgeving. Daarom is het team nu bezig met de integratie van de applicaties. Onder het motto ‘Alles voor een duurzame leefomgeving’ krijg je een totaaloplossing voor de omgeving: een combinatie van plan-, regel- en vergunningensoftware die aanroepbaar is in xxllnc Cloud.
Tegen software lock-in
Wat is het voordeel van deze geïntegreerde aanpak? Als je meerdere van onze applicaties inzet om te voldoen aan de Omgevingswet, werk je met eenduidige oplossingen die allemaal dezelfde look & feel hebben. Dat werkt overzichtelijk en efficiënt. Bovendien heb je één aanspreekpunt voor support; wel zo gemakkelijk.
Ook als je maar één of twee van onze applicaties gebruikt, heb je overigens baat bij onze integraties. Want omdat we gebruikmaken van open standaarden, koppel je makkelijk met andere leveranciers. Geheel in lijn met de Common Ground-gedachte doen wij niet aan software lock-in.
Regelanalist as a Service
Sinds het ingaan van de Omgevingswet is er binnen gemeenten meer (juridische) kennis nodig dan voorheen. Door het permanente personeelstekort kan het lastig zijn om hiervoor de juiste mensen te vinden. Ook het opleiden van een medewerker kan riskant zijn – zeker voor kleinere gemeentes – omdat je geen garantie hebt dat de fris gecreëerde expert jouw organisatie trouw blijft.
Team Omgeving heeft een oplossing bedacht. Geheel afhankelijk van jullie wensen kunnen ze capaciteit leveren, maar ook het gehele ‘toepasbare regels’-project voor je uit handen nemen. Mocht je hiermee aan de slag willen, neem dan contact op met Teamlead Customer Success Rohat Koc. Hij vertelt je graag meer over de verschillende mogelijkheden die er zijn.