/
OntwikkelingBlog

mijn.xxllnc en xxllnc Cloud: gebruikersgemak op z’n best

Direct toegang tot alle apps. Veilig, schaalbaar en geïntegreerd.
februari '22
#OntwikkelingBlog
xxllnc Cloud

Intro

Op 15 maart lanceren we mijn.xxllnc en xxllnc Cloud. Vanaf dat moment biedt één account toegang tot alle xxllnc apps en ondersteuning, vanaf een nieuw, schaalbaar en veilig platform. Een mijlpaal die meer gemak gaat geven voor gebruikers van onze apps, maar ook vernieuwing brengt in het volledige informatielandschap van de overheid. Het is namelijk meer dan next-level techniek. We introduceren een nieuwe manier van werken, vanuit onze visie op techniek en op basis van de principes van Common Ground.

Een nieuwe GovTech visie in de praktijk

Vernieuwing in het informatielandschap van de overheid is hard nodig. Zo maakt het huidige stelsel waarmee gemeenten gegevens met elkaar uitwisselen het lastig om snel en flexibel te vernieuwen, te voldoen aan de privacywetgeving en efficiënt om te gaan met data. Vanuit de behoefte om dit te moderniseren, is onder andere Common Ground ontstaan. Een ontwikkeling die wij toejuichen. Want door het technisch goed te organiseren, ontstaat focus op de inhoud en kunnen gemeenten dienstverlening en bedrijfsvoering ingrijpend verbeteren. De vraag is alleen, hoe trek je deze hervorming nog breder? Hoe zorgen we ervoor dat de overheid als geheel slimmer, makkelijker en efficiënter gaat werken? De ontwikkeling van xxllnc Cloud geeft daar vanuit onze GovTech visie praktisch invulling aan. Misschien denk je bij ‘cloud’ zelf wel aan diensten zoals Dropbox of AWS, logisch, maar het het is meer dan alleen techniek. Cloud is een manier van werken waarbij je alles veilig online doet en dit zelf zonder technische kennis kunt beheren. Aan de voorkant bieden we dan ook mijn.xxllnc. Het gemak van een omgeving waar klanten eenvoudig toegang hebben tot alle applicaties en ondersteuning die we aanbieden.

xxllnc Cloud en mijn.xxllnc: wat is het verschil?

We noemen xxllnc Cloud en mijn.xxllnc vaak in één adem. Hoewel ze met elkaar verweven zijn, is er duidelijk onderscheid. De xxllnc Cloud is het technisch platform waarop al onze apps draaien volgens de nieuwste technieken. Daar verbinden en integreren we nieuwe applicaties met bestaande en ontwikkelen we door volgens de principes van Common Ground. Als gebruiker heb jij daar geen omkijken naar. Wij zorgen ervoor dat alles is gebackupt, dat data altijd beschikbaar is en gegevens veilig worden opgeslagen.

 

Als gebruiker werk je met mijn.xxllnc, een omgeving waarop je inlogt met een gebruikersnaam en wachtwoord. Daarin heb je overzicht van alle applicaties die je op dat moment gebruikt. Gaan we nog een stap verder, dan kun je straks ook zien welke apps we aanbieden vanuit andere teams binnen xxllnc. Die apps gebruik je zelf nog niet, maar mocht je dat willen, dan voeg je die zelf toe aan het bestaande pakket.

 

Ook kun je in de volgende fase van doorontwikkeling als gebruiker zelf eenvoudig combinaties maken tussen de verschillende apps. Dat werkt als volgt: Je logt in via mijn.xxllnc en ziet daar het totaaloverzicht van apps dat je op dit moment afneemt. In dit geval gebruik je alleen het zaaksysteem, maar je wil graag ook nog iets doen met de apps van Belastingen. Met een paar muisklikken koppel je de applicatie zelf eenvoudig vanaf het dashboard aan je eigen zaaksysteem. En zo creëer je dus in een handomdraai een nieuwe, unieke oplossing, zonder dat daar enige technische kennis voor nodig is.

Een basis van Common Ground, API’s en Open source

Voor alle apps die we nieuw ontwikkelen geldt dat we ontwikkelen op basis van een open architectuur. Oftewel; we werken op basis van API’s en daarmee volgens de principes van Common Ground. Zo kunnen ook andere leveranciers eenvoudig koppelen met onze systemen en ben je als gebruiker vrij om daarin zelf een keuze te maken.

Voor alle bestaande applicaties geldt dat we deze in de toekomst gaan moderniseren en ook beschikbaar willen maken via een API-structuur. Aan de voorkant zorgen wij er in ieder geval al voor dat zoveel mogelijk van onze applicaties direct gekoppeld zijn met elkaar. Dat doen we met behulp van ons bestaande product ‘xxllnc Koppelen’. De koppeling is dan al standaard voorbereid en hoef je zelf niet meer te maken. Het is dan alleen nog een kwestie van automatisch activeren, om zo je pakket aan apps samen te stellen.

 

Ook open source speelt een belangrijke rol in de manier waarop we nieuwe apps ontwikkelen. Vraag je het onze CTO Michiel Ootjers dan is het zelfs een vanzelfsprekendheid: “We geloven dat als je samenwerkt in een community met je klant, dat je het beste product creëert. Sterker nog, je kunt wel vanalles bouwen, maar wat heeft de klant nou echt nodig? Op deze manier ontwikkelen we eigenlijk samen.”.

 

Het zaaksysteem van xxllnc was al open source, maar ook de nieuwe common ground apps worden op deze basis ontwikkeld. Naast dat deze apps straks draaien in de xxllnc Cloud, kun je ze dus ook gewoon via internet downloaden en op je eigen manier inzetten in de organisatie. Daarmee zeggen we eigenlijk dat je als klant niet verplicht bent om voor ons te kiezen. Doe je dat wel, dan ben je overtuigd van de kwaliteit die we leveren en is het een bewuste keuze. Dat is waar we in geloven.

Kortere implementaties, kennisdeling en samenwerken

Omdat we de afgelopen twee jaar als organisatie zo hard gegroeid zijn, hebben we er heel veel nieuwe applicaties bijgekregen. Hoewel alle apps al wel beschikbaar zijn in mijn.xxllnc, draait nog niet alles geautomatiseerd vanuit onze xxllnc Cloud. Dat betekent dat je wel alles kunt aanvragen, maar wij daar aan de achterkant wat meer voor moeten doen om de app toe te voegen aan het mijn.xxllnc dashboard. Na de lancering voegen we regelmatig nieuwe apps toe die dan meteen zichtbaar zijn.

 

Naast het technisch gereed maken van alle apps voor de xxllnc Cloud, willen we naar de toekomst toe nog meer automatiseren en standaardiseren. Daarmee zorgen we er bijvoorbeeld voor dat implementaties een kortere doorlooptijd krijgen, dat je inzicht krijgt in nieuw ontwikkelde functionaliteiten en overzicht hebt van alle lopende projecten.

 

Met de lancering van xxllnc Cloud en mijn.xxllnc op 15 maart, leggen we de basis voor een nieuwe toekomst. Waarin de overheid zich weer volledig kan focussen op haar kerntaken, omdat we kennis, expertise en techniek op één plek samenbrengen tot geautomatiseerde processen.

Common Ground in de praktijk: zo koppelt xxllnc Zaken overal aan

BlogZaakgerichtBlog

september '23

Kennismaken met Joey Slingerland

BlogProductiviteitBlog

juli '23

Common Ground in de praktijk: zo koppelt xxllnc Zaken overal aan

BlogZaakgerichtBlog

september '23

Kennismaken met Joey Slingerland

BlogProductiviteitBlog

juli '23

mijn.xxllnc en xxllnc Cloud: gebruikersgemak op z’n best

Inhoud