Blog / Over ons

Kennismaken met Joey Slingerland

Joey Slingerland is sinds 2022 manager van xxllnc Productiviteit. Waarom gelooft hij in een open cultuur en ziet hij vrijheid en vertrouwen als de belangrijkste ingrediënten voor een goed resultaat?

Kennismaken met Joey Slingerland

Joey Slingerland is sinds 2019 werkzaam bij xxllnc. In die periode ontwikkelde hij zich van Scrum master bij het ontwikkelteam van het toenmalige Zaaksysteem.nl tot team lead xxllnc Productiviteit. Tijd om samen met Joey terug én vooruit te kijken.

Het zijn de twee bekende uitersten voor leidinggevenden: medewerkers vrijheid en autonomie geven of juist controleren en micromanagen. Binnen de opleiding Management, Economie en Recht in Den Haag neigde men vooral naar de laatste aanpak, merkte hbo-student Joey Slingerland in het jaar 2000. “Dus hoe je aan de hand van een duidelijk hiërarchisch organogram, met veel controle, het beste een organisatie of bedrijf kan aansturen,” licht Joey toe.

Bij zijn eerste baan bleek dat allemaal toch anders in elkaar te zitten: controle en hiërarchie zijn niet bepaald bevorderlijk voor de creativiteit bij medewerkers, zag Joey. “In dat geval doet iemand iets, omdat hij of zij het moet doen. Niet omdat hij of zij dat wil. Teams en organisaties die dat principe hebben doorbroken, met blije en gelukkige medewerkers, boeken veel betere resultaten.”

Open cultuur

Dus toen Joey begin 2022 startte als team lead xxllnc Productiviteit, besloot hij collega’s de ruimte te geven, in een open cultuur. “Ik ga collega’s niet vertellen hoe zij hun werk moeten doen; daar zijn ze zelf voor aangenomen. Ik denk graag mee en neem als het moet besluiten vanuit mijn rol. Maar als ik niets hoor, ga ik ervan uit dat het goed gaat. Ik ga het niet controleren.”

Hoe dat er in de praktijk uitziet? “Collega’s mogen werk indelen hoe zij het willen. Ik werk liever samen vanuit een resultaatverplichting dan vanuit een urenverplichting. Oftewel, kan jij je werk in zes uur doen en iedereen is blij met je, pak dan lekker de overige uurtjes voor eigen ontwikkeling of ontspanning. Heb jij het nodig om ‘s morgens eerst te sporten om de rest van de dag te kunnen knallen, doe het! Werk jij liever ‘s avonds, geen probleem! Enige regel daarin is dat jouw directe collega’s op je moeten kunnen bouwen en dat de klanten altijd voorop staan.”

Agile/Scrum-aanpak

Bij deze aanpak kan Joey zijn ervaring als Scrum master voor diverse softwarebedrijven goed gebruiken. “Ik probeer te werken volgens Agile/Scrum, dus verantwoordelijkheden liggen zo laag mogelijk in de organisatie. Zo hebben collega’s zelf alle informatie om goede keuzes te maken voor hun rol of team.”

Wel is het voor hem belangrijk teamleden te prikkelen om nét iets meer uit hun rol te halen of nét wat meer verantwoordelijkheid naar zich toe te trekken. “Ik vind het erg belangrijk dat mensen in mijn team zich gewaardeerd voelen en ook het lef hebben om dingen te proberen. De energie die terugkomt van het moment dat het iemand dan lukt, is bijna verslavend.”

Voorbereiden op de Omgevingswet

Veel van onze klanten bereiden zich momenteel voor op de Omgevingswet, die ingaat op 1 januari 2024. Ook binnen Joey’s team was het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) afgelopen anderhalf jaar een groot thema.

“Wij leveren hiervoor onze bijdrage door middel van de toepasbare regels. De eerste ronde van de implementatie is afgerond en we gaan nu naar een nieuwe fase: het aanpassen van de toepasbare regels op basis van nieuwe inzichten vanuit de lokale overheden, maar ook op basis van juridisch kader.” Hierop wordt het consultancyteam van Productiviteit nu ingericht.

De toekomst van team Productiviteit

Eén van de functies van het team Productiviteit is het ondersteunen van het werk van andere productteams. Door softwarematige oplossingen te ontwikkelen die als het ware kunnen dienen als bouwblokken voor andere producten, bespaart het team Productiviteit de collega’s veel tijd en inspanning. Joey wil nog vaker de samenwerking opzoeken met de andere teams. “De uitdaging wordt om nog beter te begrijpen welke functionaliteiten ze nodig hebben. Dan kunnen we de productteams dat werk uit handen nemen, zodat zij weer meer tijd en focus hebben voor hun core product.”

Hiermee verwacht Joey een vliegwieleffect te creëren. “Productiviteit kan meerdere toepassingen aanbieden aan de klanten en andere productteams, waardoor wij als organisatie weer kunnen uitbreiden (https://jobs.xxllnc.nl/) en er meer ruimte ontstaat voor nieuwe producten en diensten.” 

Vrijheid en verantwoordelijkheid

De team lead heeft veel vertrouwen in zijn naaste collega’s om hier een succes van te maken. “We werken met veel energie samen aan een resultaat. Hierin probeer ik de hiërarchie zo min mogelijk en alleen functioneel in te zetten. Iedereen moet zich vrij voelen om iemand anders aan te spreken op gedrag of verantwoordelijkheid, maar ik verwacht ook dat je kan incasseren.”

En als gezamenlijk een mooi resultaat is behaald, wordt tijd vrijgemaakt voor een drankje. Want als er één ding is dat Joey niet wil veranderen aan de xxllnc-cultuur is het dit besef: werknemers presteren het beste als ze ‘t naar hun zin hebben.

Gebruik vandaag nog jouw eerste applicatie..